Næsbyhoved Broby kirke
Skibet stammer fra en senromansk kirke opført af teglsten. I skibets nordmur ses spor af et let tilspidset vindue, indvendig står to oprindelige vinduer som nicher. Norddøren er tilmuret men spores i murværket, syddøren er bevaret i brug. I sengotisk tid blev det oprindelige kor nedrevet og det nuværende langhuskor opført. Den nye østgavl fik rige blændingsdekorationer. Skibets oprindelige vestgavl kan ses fra tårnets mellemstokværk. Tårnet er formodentlig opført i sengotisk tid, våbenhuset er fra nyere tid. I våbenhusets er opstillet en romansk gravsten med kors. Den jernbeslåede dør mellem våbenhuset og skibet bærer årstallet 1512 og teksten "Help Ihesus anno domini mdxii".
Det sengotiske langhuskor blev bygget med krydshvælv Triumfmuren blev bevaret ved ombygningen i sengotisk tid, dog blev korbuen udvidet. Spor af ansatsbuer tyder på, man havde planlagt indbygning af krydshvælv i skibet, men projektet blev ikke gennemført, og skibet har stadig fladt loft. Alterbordet dækkes af et panel fra 1573. Den sengotiske fløjaltertavle fra o.1500 har en Korsfæstelsesscene i midterskabet og apostle i fløjene. Prædikestolen i ungrenæssance er fra 1577. I kirken ses et krucifiks med malet årstal 1660, krucifikset er skænket af Grevinde Danner.
Se historiske kirkebøger fra Næsbyhoved Broby
Den romanske granitfont har på kummen en Kristusfigur, løver og hoveder (Mackeprang s.126-28). Fonten er registreret i Mackeprang - Fyn og Lolland-Falster - Den mi dtfynske type - Med figurer
Læs mere hos danmarkskirker.dk - klik her
National museet har lavet en 32 siders beskrivelse / gennemgang af kirken. Læs den her.
Læs mere om orglet i Næsbyhoved-Broby kirke. Tryk her.