Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Lørdagsforedrag Gunner Steenberg Ukraines historie

Dato
Lørdag d. 29. oktober 2022, Kl. 14:00 til kl. 16:00
Sted
Anneksgården ved Næsbyhoved-Broby Kirke, Chr. Lehns Vænge 2, 5270 Odense N
Pris
Gratis

Ukraine har en lang og spændende historie. Nordiske vikinger grundlagde Kiev Rus-Riget i middelalderen. Endnu i dag strides Ukraine og Rusland om vikingerne grundlagde Ukraine eller Rusland. Ukraine har altid været tæt knyttet til Rusland.

Under Zar-Rusland blev Ukraine betegnet som ”Lille Rusland”. Efter Lenins revolution 1917 blev landet til Sovjetrepublikken Ukraine. Stalin gennemførte med tvang kollektiviseringen af bønderne i 1930erne, som førte til sultedøden for millioner af ukrainere og russere.

2. verdenskrig gav muligheder for den ukrainske frihedsbevægelse mod Sovjet, men medførte store lidelser for ukrainere, russere og jøder. Genopbygningen efter 1945 førte til en vis stabilitet og fremgang, men også til stagnation i Breshnev-tiden og uro i Gorbatjovs reformår. Tjernobyl-ulykken 1986 fjernede den sidste tillid til sovjetsystemet. Sovjetunionens kollaps 1991 betød, at de tidligere Sovjet-republikker blev selvstændige stater – herunder Ukraine.

Republikken Ukraine stod 1991 med store opgaver: overgangen fra diktatur til demokrati, fra planøkonomi til markedsøkonomi samt ny relationer til Vesten og Rusland. Foredraget har fokus på Den Orange Revolution 2004 og den dramatiske Majdan Revolution 2014.

Ruslands reaktion er velkendt: annekteringen af Krim 2014, militær infiltrering i Donbass-regionen siden 2014 samt krigen mod Ukraine 2022. Putins politik undersøges og forklares, men undskyldes ikke.

Foredraget ledsages af talrige billeder, kort og udvalgte tekster, som bringer tilhørerne tæt på Ukraines historie.

Der er gratis adgang og alle er velkommen!